Word baas over je eigen tijd

Timemanagement is een vorm van tijdbeheersing waarbij je meester bent over je eigen tijd en de tijd niet over jou.

Heb jij het gevoel dat je heel de dag hard werkt en constant in tijdnood verkeerd? Dat vrienden en familie aandacht vragen, maar er nauwelijks tijd is voor jezelf?


Ga prioriteiten stellen!

Je begint met werken en je wordt overstroomd door email. Het liefst wil je al deze mail zo snel mogelijk openen en beantwoorden. Heel goed natuurlijk maar zijn dit de taken waar jij nu aan zou moeten werken? Zijn dit de taken die belangrijk zijn? Door het stellen van de juiste prioriteiten, door te kijken naar wat echt belangrijk is, ontstaat focus op de juiste taken. Door aan deze taken te werken en ze ook af te ronden, haal je voldoening uit je dag. Het zijn namelijk de taken die jij gedaan wilt krijgen.

Hoe doe je dat?

Van alle taken stel je de prioriteit vast. Dit doe je met behulp van het Eisenhowermodel, genoemd naar generaal Eisenhower de 34e president van de VS en één van de meest productieve personen ooit. Door het indelen van jouw taken en activiteiten in vier categorieën krijg je inzicht in hoe belangrijk en hoe urgent jouw taken zijn.

1.       Belangrijk én urgent: taken die zo snel mogelijk uitgevoerd moeten worden. Deze taken pak je jezelf op. Probeer dit kwadrant zo leeg mogelijk te houden.

2.       Belangrijk, maar niet urgent: taken die je inplant om op een later moment aan verder te werken. Dit zijn taken waar je 95% van de dag mee bezig wilt zijn.

3.       Urgent, maar niet belangrijk: taken die je indien mogelijk aan anderen delegeert. Zo niet, bepaald dan hoeveel tijd je eraan kwijt wilt zijn en stel hierbij grenzen (dus kort tijd aan besteden).

4.       Niet urgent en niet belangrijk: taken die waarschijnlijk vanzelf afvallen. Verzamel ze en doe er voorlopig niks mee. Check maandelijks of deze taken überhaupt nog relevant zijn.

Sleutel tot time management

Het Eisenhowermodel geeft een duidelijk overzicht om efficiënter dan ooit aan de slag te gaan, zolang je elke taak indeelt in één van de vier categorieën. Je weet op die manier namelijk waar je (1) direct aan moet beginnen, wat je (2) daarna gaat oppakken, wat je (3) aan iemand anders kan overlaten of wat je (4) eigenlijk helemaal niet zou moeten doen.
En dit laatste is interessant, dit is namelijk de sleutel tot time management. Je zal moeten erkennen dat je taken aan het uitvoeren bent, waar je je eigenlijk niet mee bezig zou moeten houden. Soms is de uitvlucht overduidelijk, bijvoorbeeld als je nutteloos je social media aan het checken bent. Maar vaak heb je niet eens in de gaten dat je een taak uit categorie vier uitvoert. Hierdoor schuif je dus belangrijkere en/of urgentere zaken aan de kant.


Is dit herkenbaar voor jou? Hoe blijf jij uit categorie 4? Deel het hier!