Werk jij al met MIT's?

Heb jij last van veel afleiding en ad-hoc zaken op je werkdag? Door het stellen van MIT’s bepaal je wat voor jou belangrijk is en kan jij je tijd optimaal benutten. Benieuwd geworden naar dit wondermiddel?

Tip: Altijd druk? Meld je aan voor de workshop “efficiënter werken, bespaar 2 tot 7 uur tijdwinst per week”

Most important tasks (MIT’s)

MIT’s zijn het belangrijkste onderdeel van time management om prioriteiten te stellen. Als je geen overzicht hebt welke taak voor jou het beste is om op te pakken vandaag, zul je ad-hoc blijven reageren op je omgeving en bepaal niet jij zelf, maar beslissen anderen hoe je dag zal verlopen.

Je komt steeds tijd tekort, deadlines haal je niet waardoor je genoodzaakt bent om over te werken. Langdurig op deze manier werken gaat ten koste van je gezondheid en dan ligt er een burn-out op de loer. Dat wil jij toch voorkomen?

Schedule the big rocks

Als jij de dag begint zonder duidelijk te hebben wat je echt gedaan wilt krijgen, werk je je een slag in de rondte, maar dat zijn vaak dingen die anderen van jou vragen. Als je jouw dagplanning maakt, moet je jezelf afvragen: “wat zijn mijn drie MIT’s?”. Wat zijn de belangrijkste taken? De taken die momenteel het meeste toevoegen aan jouw werk, daar moet je je op focussen en niet op wat het meest jouw aandacht vraagt.

Stel dat je morgen maar drie dingen zou kunnen doen, welke drie dingen zouden de dag alsnog tot een groot succes maken? Het is de enige manier om iets te bereiken. Als je begint met de kleine taken zal je nooit aan de grote taken toe komen.

Zoals Stephen Covey zei: “Schedule the big rocks, don’t sort the gravel”. Bekijk deze korte inspirerende video over the big rocks.

Hoe pak je het aan?

Het zorg je er nu voor dat je deze drie belangrijke taken ook gedaan krijgt?

·         Bedenk een dag van te voren welke drie taken je morgen sowieso af wilt krijgen.

·         Reserveer tijd in je agenda voor deze taken (en houd je hieraan).

·         Start met de taak waar je het meeste tegenop ziet, oftewel slik die kikker!

·         Met de energie van het afronden van deze taak ga je verder naar taak twee en drie.

Probeer de belangrijkste taken zoveel mogelijk vroeg op de dag in te plannen. Je brein heeft nog veel energie en je wordt minder gestoord. Sommige mensen starten juist met een MIT voordat ze een e-mail lezen of de drukte begint!

Al het andere werk, zoals ad hoc zaken, e-mails, meetings etc. doe je in de overige tijd.

Slimmer werken

Door te werken met MIT’s ga je niet alleen doelgericht, maar ook absoluut zinvol met je tijd om. Je werkt ergens naartoe, in plaats van hard werken aan minder belangrijke taken. MIT’s helpen je namelijk je projecten af te ronden en doelen te bereiken, doordat je elke dag een stapje (of 3) in de juiste richting zet. Ze helpen je slimmer te werken, in plaats van meer te werken.

Uit eigen ervaring weet ik dat het werkt en ik zie het ook bij de mensen die ik heb begeleid. Lukt het jou nog niet om de juiste prioriteiten te stellen of om zonder afleiding aan je MIT’s te werken? Ik help je er graag bij! www.leanorganized.nl