Welk type uitsteller ben jij?

Die lastige taak of klus even uitstellen: we hebben er allemaal wel eens last van, maar wist jij dat uitstelgedrag aangeleerd gedrag is?

 

Hoe ontstaat uitstelgedrag?

Als uitsteller wordt je niet geboren. We ontdekken dat het uitstellen van taken iets oplevert. We gaan het vaker doen en dan wordt het gaandeweg een onderdeel van ons dagelijks handelen. Een gewoontepatroon met alle gevolgen van dien. Uitstellen kan allerlei nare emoties oproepen zoals schuldgevoelens, teleurstelling, spijt en moedeloosheid. En desondanks blijft het patroon (van je iets voornemen en het toch niet doen) zich herhalen.

uitstelgedrag_m.jpg

 

Waarom stellen we uit?

Kennelijk levert het uitstellen ondanks alle negatieve gevolgen toch iets op. Uitstellen heeft een functie, en om een patroon van uitstellen te doorbreken, helpt het om inzicht te krijgen in jouw valkuilen.

 

6 Typen uitstellers

1.       De Perfectionist: Angst voor het oordeel

Kracht:

Gaat altijd grondig te werk en heeft oog voor detail. Het maken van een planning gaat hem gemakkelijk af.

Valkuil:

·         Gaat voor perfectie, waardoor er niet realistisch wordt gepland (teveel uren). Struikelblok is de lat te hoog leggen en het laten aansluiten van je eigen capaciteiten en energie.

·         Self-handicapping: door net zolang te wachten totdat je echt geen tijd meer hebt om iets fatsoenlijk af te ronden, beschermt de uitsteller zichzelf tegen potentieel falen.

 

2.       De Overwerker: Angst voor het oordeel

Kracht:

Is sociaal en heeft veel energie. Heeft het vermogen veel dingen naast elkaar te doen.

Valkuil:

·         Weinig zelfvertrouwen en een laag gevoel van eigenwaarde en neemt daarom meer werk aan dan hij aankan (moeite met ‘nee’ zeggen).

·         Neemt zoveel verschillende verantwoordelijkheden op zich dat hij snel prioriteiten door elkaar haalt en afgeleid wordt van specifieke taken.

Uiteindelijk zal het allemaal wel goed komen
— de dromer

 

3.       De Dromer: gebrek aan zelfdiscipline en daadkracht

Kracht:

In elke droom schuilt kracht, aangezien het iets zegt over wat jij diep in je hart wenst.

Valkuil:

·         Sterke behoefte om te fantaseren en een even sterke afkeer van het uitvoeren van specifieke, dagelijkse taken.

·         Heeft de overtuiging ‘dat het uiteindelijk allemaal wel goed zal komen’.

 

4.       De Uitdager: de strijd om de macht

Kracht:

Een sterke wil om iets te bereiken als het zijn eigen doelen worden.

Valkuil:

·         Kijkt wat anderen van hem verwachten en niet wat hij zelf wilt of nodig heeft. Het stellen van doelen die aansluiten bij wat hij zelf wilt, is een struikelblok.

·         Heeft een hekel aan autoriteit en gebruikt uitstelgedrag om autoriteit uit te dagen.

 

5.    De Adrenalinezoeker: de strijd om de macht

Kracht:

Heeft kwaliteiten op het gebied van moed, hij durft een uitdaging aan te gaan en schrikt niet makkelijk af voor moeilijke opgaven.

Valkuil:

·         Als iets onaangenaams gedaan moet worden, valt men van het ene uiterste in het andere; eerst de taak negeren en zich er volgens totaal op te storten. Men stelt dingen tot het laatste moment uit, zodat de taak alleen met bijna bovenmenselijke inspanning nog gerealiseerd kan worden.

·         Verveelt zich snel en heeft een hekel aan de ‘saaie’ manier van iets methodisch en rationeel aanpakken. Alles wat niet als ‘crisis’ wordt bestempeld is niet motiverend genoeg om aan te beginnen.

 

6.    De Piekeraar: scheidingsangst

Kracht:

Sterk in het inwinnen van informatie en samenwerken.

Valkuil:

·         Heeft weinig zelfvertrouwen. Door dit gebrek aan vertrouwen in de eigen capaciteiten gaat men heel langzaam te werk of begint men ergens zelf niet aan.

·         Heeft over het algemeen moeite beslissingen te nemen en committeert zich moeizaam aan eenmaal genomen beslissingen.

·         Heeft weerstand tegen verandering, hij geeft de voorkeur aan het veilige bekende.

 

Herken jij je uitstelgedrag in één van bovenstaande typen?

Wil jij meer weten om jouw uitstelgedrag tegen te gaan? Lees mijn blog “Slik die kikker” of neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: Zes typen uitstellers en hun achtergrond.