Slik die kikker, dé oplossing voor uitstelgedrag

Ik hoor een hele diepe zucht van mijn man, met daarbij “en nu begin ik aan de allervervelendste klus van vandaag”. Wat is hij goed bezig, zonder dat hij het waarschijnlijk zelf in de gaten heeft, want hij slikt eerst die kikker!

Wat is dat, ‘Slik die kikker’?

Iedereen heeft wel eens iets waar hij tegenaan hikt. We laten het dagen liggen en blijven het maar uitstellen. Volgens Brian Tracy (geïnspireerd door Mark Twain) moet je juist met je aller moeilijkste taak beginnen.

“Wanneer je ‘s ochtends als eerste een springlevende kikker eet, kun je de dag beginnen in de wetenschap dat dat waarschijnlijk het ergste is dat je die dag zal overkomen.” – Mark Twain

Je ‘kikker’ is de belangrijkste taak die je moet doen, maar waarvan je tevens geneigd bent om uit te blijven stellen. Het kan een taak zijn die je lastig of vervelend vindt. Als jij die eenmaal hebt geslikt voel je een enorme opluchting. Wat heerlijk, het kan van je lijstje af! Dat geeft enorm veel energie, bij mij tenminste wel! Grote kans dat je daarna ook nog een stuk productiever bent, het bespaart je dus veel tijd!

 

In 5 stappen hoe jij die kikker eet

1.       Bereid je werkdag voor;

Maak een overzicht van alle  taken die je aan het eind van de dag gedaan wilt hebben. Doe dit het liefst de dag van te voren maken, zodat je jouw dag goed kan afronden.

2.       Bepaal je prioriteiten;

Geef je taken een prioriteit van nummer 1 t/m 4 volgens het Eisenhower model. Kijk op mijn blog over prioriteiten stellen voor meer informatie hierover.

3.       Creëer een tijdblok voor je taken;

Maak in je agenda een tijdblok om aan deze taak/taken te werken. Het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend.

4.       Bij meerdere kikkers, begin bij de lelijkste;

Moet je meerdere kikkers tot je nemen, begin dan bij de vervelendste, de taak waar je het meeste tegenop ziet. En eet daarna de tweede kikker.

5.       Wacht niet, neem die kikker!

Het heeft geen zin om nog lang naar die kikker te gaan zitten staren. Begin er aan en werk tot het af is. Is je taak te groot om in één keer te behappen, deel het dan op in stukjes en werk er op meerdere momenten aan.

 

En dan hoor ik mijn man weer: “Kun je even helpen?”Natuurlijk, denk ik, als jij met die kikker bezig bent, help ik wel even. Dan is de klus is geklaard en hij zegt: “Dat had ik veel eerder moeten doen”. Hij heeft er dus al heel lang tegen aan gehikt (zonder dat ik dat wist), maar wat een super gevoel heeft hij ervan gekregen!

Soms lijkt iets moeilijker dan het is, dus begin elke ochtend met: SLIK DIE KIKKER.

Heb jij last van uitstelgedrag? Zo ja, laat mij weten wat jij doet om dit te beperken!