Pomodoro techniek: Snel meer gedaan krijgen

Zie je wel eens tegen een taak op? Of kan je je écht niet concentreren op één ding? Dan zou de “Pomodoro” techniek best wel eens uitkomst kunnen bieden!

 

De Pomodoro techniek, wat is dat?

De Pomodoro techniek is een mooi voorbeeld van een praktische en vooral effectieve time management techniek. Je krijgt aantoonbaar meer gedaan, voelt meer voldoening en je bent minder gevoelig voor afleiding. Bovendien is het een beproefd wapen tegen uitstelgedrag. Prachtig toch, dat een techniek die in de jaren`80 door een wanhopige Italiaanse student (Francesco Cirillo) met examenstress werd ontwikkeld, nu door miljoenen mensen succesvol wordt toegepast?

 

Wat levert het je op?

Je deadline nadert, het projectplan is nog lang niet af en collega's blijven je lastig vallen met andere ad-hoc klusjes. Van de stress loop je om de haverklap naar de koffieautomaat, kijk je elke 10 minuten op je telefoon en betrap je jezelf op gedachten over wat je in het weekend gaat doen – allemaal in plaats van werken aan dat project. Herkenbaar? Dan ga je de Pomodoro techniek in je armen sluiten. De Pomodoro timemanagement techniek zorgt er namelijk voor dat je:

·         slimmer omgaat met (interne en externe) afleiding;

·         uitstelgedrag voorkomt;

·         meer gefocust op je taak blijft;

·         meer voldoening uit je werk haalt;

·         gestructureerder aan het werk gaat;

·         complexe taken kunt versimpelen;

·         beter inzicht ontwikkelt in hoeveel tijd taken in beslag nemen;

·         en je jezelf gemakkelijk motiveert.

 

Hoe doe je het?

Zoals in mijn vorige blog 'Geen afleiding meer van je mailbox' beschreven heeft je brein opstarttijd nodig, soms wel 15 minuten. Door te blijven focussen op je taak, kan je je taken met deze techniek afronden.

Bij deze techniek wordt een kookwekker (in de vorm van een tomaat, vandaar de naam) gebruikt waarmee steeds periodes van 25 minuten (een 'Pomodoro') geconcentreerd werken aan een taak worden afgebakend.

De Pomodoro techniek bestaat uit vijf stappen:

1. Besluit welke taak je gaat doen

Is een taak langer dan 25 minuten, bepaal dan welk deel van de taak je eerst gaat doen. De rest van de taak, volgt in de volgende Pomodoro(‘s)

2. Stel de kookwekker in op 25 minuten

Dit kan ook op je telefoon (maar stel dan wel de vliegtuig modus in) of vanuit de app ‘Pomodoro’

3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat

Werk 25 minuten met volledige focus, met de wetenschap dat je daarna 5 minuten kunt relaxen.

4. Neem een korte pauze van 5 minuten

Loop een rondje, haal iets te drinken of doe even helemaal niks!

5. Elke vierde "Pomodoro" neem je een langere pauze

Na 4 keer volle focus op je taken te hebben gehad, heb je een langere pauze nodig, zo’n 15 tot 30 minuten. Ga iets eten of loop buiten een rondje, zodat je weer vol energie bent om verder te gaan.

Heb jij nog last van onderbrekingen tijdens de Pomodoro techniek? In mijn volgende blog komen de valkuilen aan bod én hoe je ermee omgaat.