Overzicht op je werk, rust in je hoofd

Ultieme handvatten om stress te voorkomen voor meer rust, ontspanning en plezier in je werk.

Begin jij, als je ’s ochtends wakker wordt, ook meteen te bedenken wat je vandaag allemaal moet doen?
Word je onrustig omdat het teveel is, je te weinig tijd hebt, je bang bent dingen te vergeten en je niet weet waar je moet beginnen?
Eindig je een werkdag met een gevoel van stress omdat je vindt dat je te weinig gedaan hebt en je hoofd nog vol zit met dingen die nog gedaan moeten worden?
Wil je daarentegen meer overzicht in je werk en rust in je hoofd om stress te voorkomen?


Met deze  praktische tips kun jij meteen aan de slag!

 

Tip 1: Creëer overzicht van je taken

Maak een lijst van alle actiepunten die je nog moet uitvoeren en die in je hoofd zitten. Geef voor elke taak aan wanneer deze afgerond moet zijn, je gaat dus prioriteiten stellen.

 

Tip 2: Creëer tijd om aan je taken te werken

Bekijk je agenda kritisch en creëer tijd om aan je taken te werken. Schrap zo nodig onnodige afspraken en maak tijdblokken om aan je taken te werken.

 

Tip 3: Maak een planning wat je gaat doen

Zorg dat je duidelijk hebt wat je op een dag sowieso gedaan wilt hebben. Hierdoor hoef je ’s ochtends niet meer na te denken wat je gaat doen, maar je kunt direct aan de slag.

 

Tip 4: Start met de moeilijkste taak

Begin ’s ochtends meteen met je moeilijkste taak: ‘Slik die kikker’. Doe deze taak meteen en je krijgt daarna enorm veel energie!

 

Tip 5: Houd de focus

Als je eenmaal goed aan je taak bezig bent is het wel belangrijk om je focus erbij te houden. Heb jij last van interne of externe onderbrekingen? Pas dan de Pomodoro techniek toe!

 

Tip 6: Werk aan één taak

Multitasken lijkt efficiënt omdat je met meerdere dingen tegelijk bezig bent. Helaas is het vooral afleidend en uiteindelijk heb je meerdere dingen niet af. Werk aan één taak tegelijk, maak deze af en krijg een voldaan gevoel.

 

Tip 7: Leer grenzen stellen

Maak keuzes in wat je wel en niet kan doen en communiceer dit ook. Hierbij hoort ook af en toe nee zeggen, hoe lastig dit soms ook is.

 

Tip 8: Neem pauzes

Pauzes zijn enorm belangrijk! Ze zorgen ervoor dat je even afstand neemt van je werk waardoor je na een pauze anders naar je werk kijkt en je productiviteit om hoog gaat. Ga op een andere plek lunchen of loop buiten een rondje.

 

Tip 9: Vraag om hulp

Vraag een collega om een taak van je over te nemen of laat je leidinggevende meekijken om je prioriteiten te stellen. Of vraag een coach om je te helpen overzicht in je werk te brengen en rust in je hoofd.

 

Tip 10: Rond je dag af

Ben je gefrustreerd aan het einde van de dag omdat je kijkt naar alle acties waar je niet aan toe bent gekomen? Kijk naar wat je wel hebt gedaan, want dat geeft een goed gevoel en bepaal meteen welke belangrijkste actiepunten de volgende dag prioriteit krijgen.

 

Bonustip: Stop met excuses om geen overzicht aan te brengen

Ongetwijfeld zullen er heel veel redenen zijn om niet (nu) te beginnen. Wil jij het overzicht terug? Kom dan nu in actie!

Wil jij hulp om weer overzicht in je werk te krijgen? Neem vrijblijvend contact met mij op en hoor hoe ik jou kan helpen.