Los zo jouw uitstelgedrag op!

Je hebt je voorgenomen om na de vakantie nu toch eindelijk wel het blog te schrijven dat je al zo lang van plan was. Maar toch blijf je maar uitstellen. Hoe komt dit en hoe pak jij dit aan?

 

Jouw lijstje

Dit is iets wat ik regelmatig hoor bij mijn klanten. Je wilt iets graag doen, maar toch lukt het niet om je hiertoe te zetten. Je hebt je voorgenomen om elke maand te bloggen. Je wilt jouw informatie delen en meer gezien worden. Maar elke keer als je in je agenda ziet staan ‘blog schrijven’, denk je:

 “O ja, daar moet ik binnenkort echt eens aan beginnen.”

Maar niet vandaag. Want vandaag heb ik het te druk met andere, dringendere taken. En, verrassing, morgen ook.

En dit heb je ook bij:

-          Zolder opruimen

-          Nieuw systeem implementeren

-          Interieur aanpassen

-          Strategisch plan maken

-          Mailbox leegmaken

 

Logisch. Kijk eens naar het lijstje hierboven en je kan bijna niks anders dan uitstellen!

 

Maak een taak concreet!

Sommigen taken op jouw lijstje zijn meer projecten en daar zie je als een berg tegenop.

Uitstelgedrag berg.jpg

Door elke eerstvolgende stap concreet te maken wordt het veel makkelijker om aan een taak te beginnen. Dus zo wordt bijvoorbeeld ‘een nieuw systeem implementeren’ :

-          Research naar verschillende systemen

-          Keuze maken in systeem

-          Navraag doen naar implementatie

-          Implementeren systeem

Door daar ook nog een specifieke dag en de tijdsduur aan te koppelen, kun jij het op de juiste manier inplannen in je agenda (’s ochtends vroeg werkt het beste: Slik die kikker!).

Als jouw taken te groot zijn, weet je niet waar je moet beginnen, voelt het als een berg waar je tegen op ziet en stel je het gemakkelijk uit. Dus maak taken concreet en behapbaar, zodat je daadwerkelijk begint. Eén klein stapje van een project is makkelijker uit te voeren en daarmee dwing je jezelf niet om direct een heel project af te moeten ronden.

Lijkt opeens zo lastig niet meer, toch? Precies. Dáár heb je het uitstellen te pakken. Je hebt je project zo concreet gemaakt dat je niet anders meer kunt dan uitvoeren, in plaats van uitstellen.

Voel jij het ook? Heb jij je onderwerp voor jouw volgende blog al bedacht? Dan is de volgende stap een opzet maken van wat je wilt gaan schrijven. Zeg tegen jezelf niet dat je het moet doen, maar dat je wilt doen. Dan gaat het een stuk makkelijker.

Zie jij nog als een berg op tegen al die taken en wil jij graag je meer overzicht willen hebben in je taken? Neem vrijblijvend contact op met mij.