In 7 stappen relaxed op vakantie

……en daarna een rustige start

Bijna op vakantie om lekker uit te rusten en nieuwe energie op te doen? Maar voor het zover is heb jij eerst nog een bizar drukke week om alles gedaan te krijgen.

Wie herkent het niet? Je wilt lekker op vakantie, maar je wilt je werk netjes achter laten en  een (zo klein mogelijke) werkoverdracht maken. Dus net voor je vakantie draai je overuren om alles rond te krijgen. Het kost je dan ook meer tijd om eindelijk relaxed op vakantie te zijn en voor je weet ben je al weer terug en heb je direct een achterstand van honderden e-mails!

Met dit 7 stappenplan ga jij relaxed op vakantie (en je creëert een rustige start):

1.       Maak overzicht van je taken                         ->      5 weken

Door een overzicht van je taken te maken, met daarbij de verwachte benodigde tijd, heb je een goed beeld wat je nog wilt doen. Indien nodig stel je de juiste prioriteiten, kijk op 'word baas over je eigen tijd' hoe je dit doet.

2.       Plan je taken in                                            ->      4 weken

Plan je taken in je agenda. Laat ruimte open zodat je eventueel lopende vragen ook nog kunt beantwoorden. Lukt het niet om je taken in te plannen, bespreek dit met collega’s en werk over, delegeer of stel taken uit.

3.       Zorg voor een goede checklist                     ->      3 weken

Gebruik als je op vakantie gaat een goede checklist. Nog geen checklist? Kijk dan op checklist vakantie en maak er nu één! Loop deze alvast door en schaf de dingen tijdig aan die je nog niet in huis hebt.

4.       Plan tijdblokken in voor na je vakantie       ->     2 weken

Reserveer tijd om je email te verwerken door tijdblokken te plannen in je agenda na je vakantie. Hierdoor ben je snel weer up-to-date en heb je niet het overdonderende gevoel dat je gelijk weer op vakantie zou willen.

5.       Zorg voor geen achterstallig werk                ->     1-2 weken

Kijk eens om je heen, hoe sta je ervoor? Liggen er nog bergen papier op je bureau, heb je nog bergen met was en/of strijk? Zorg dat je al bij bent, dat scheelt straks veel tijd. Collega’s kunnen documenten van jou moeiteloos terug vinden en bij het inpakken van je koffer hoef jij niet tussen de was te zoeken naar dat ene leuke jurkje of shirt!

6.       Draag je taken over                                      ->     laatste werkdagen

Je hebt al eerder een overzicht gemaakt van je taken. Hierdoor is een werkoverdracht gemakkelijk te maken. Begin niet op je laatste dag met deze overdracht, wellicht komen er nog onvoorziene taken langs. Bespreek ze kort op je laatste dag.

7.       Neem eerst even rust                                    ->      laatste dag

Het liefst wil jij optimaal van je vakantie genieten en zo snel mogelijk vertrekken. Maar je bent druk geweest op je werk en het is waarschijnlijk druk op de weg. Pak rustig je koffer in en vertrek bijvoorbeeld op zondag. Minder stress, minder files, waardoor je vakantie een stuk leuker begint.

Alvast een relaxte vakantie toegewenst!

Welke stap heeft jou het beste geholpen? Vertel het me in een reactie!