Heb jij je doelen bereikt?

Het einde van het jaar nadert, tijd om de balans op te maken. Heb jij je doelen bereikt?

Het jaar is, althans voor mij, voorbij gevlogen. Rende jij van vergadering naar afspraak en probeerde je tussendoor zoveel mogelijk e-mails te verwerken? Je bent overal brandjes aan het blussen en wordt geleefd door de dagelijkse problemen? De lopende, en vaak langere, projecten schuiven ‘makkelijk’ naar achteren. Dat wil jij nu echt anders gaan doen!

Het is voor jou belangrijk om in 2017 wel je doel te halen, wel voldoening te krijgen van al het werk dat je doet, een stap te maken die voor jou belangrijk is. Hierdoor kun je persoonlijk groeien, efficiënter  werken of meer omzet genereren.

Je hebt als het goed is helder voor ogen, wat je wilt bereiken. De vraag is nu alleen HOE ga ik dit bereiken?

Jouw doel voor 2017 staat op je netvlies. Het voelt misschien als een groot project, maar met de juiste stappen kan jij dit project ook daadwerkelijk realiseren!

Volg onderstaande stappen om jouw doel te realiseren:

·         Formuleer een duidelijk einddoel.

Maak je project concreet: wat wil je bereiken en wanneer moet het gereed zijn?

·         Hak een project in stukjes.

Zoals men zegt “How do you eat an elephant? One bite at a time. Verdeel het werk in behapbare brokken. Wat ga jij per dag/week/maand doen?  Maak er concrete acties van.

·         Maak een planning.

In een planning leg je vast wat je wanneer wilt gaan doen. Dat kan heel simpel in Excel (zie voorbeeld jaarplanning hieronder) of in een wat uitgebreider model van de Gantt-grafiek, waarin ook beslismomenten meegenomen kunnen worden. 

Voorbeeld jaarplanning

Voorbeeld jaarplanning

·         Creëer tijdsblokken in je agenda.

Bepaal hoeveel tijd je per week nodig hebt om aan dit project te werken en zet deze tijdsblokken in je agenda.

·         Houd de discipline.

De tijden dat je aan het project gaat werken staan in je agenda, houd je daar ook aan. Valt er onverwachts toch een tijdsblok uit, plan dan op een ander moment een extra blok in.

Mijn doelen van 2016 zijn meer dan gehaald, ga jij er ook voor in 2017?

Heb jij veel last van interrupties en onderbrekingen om je doelen te bereiken? Houd mijn blog in de gaten want de volgende blog geeft jou ‘meer grip op je werk’!