Druk zijn is een keuze

 

Het stressniveau is hoog in Nederland. Het blijkt dat we zelfs in de vrije uren, waarin we zouden moeten bijkomen, nog tijdsdruk voelen.

Zo stond ik vorige week op het schoolplein. Mijn dochter wilde afspreken met een vriendinnetje uit de klas. Ik vroeg waar ze wilden spelen, waarop die moeder antwoordde dat ze er niet op had gerekend. Ze was de hele ochtend al weggeweest en moest haar huis nog schoonmaken. En ze had ook nog een heel druk weekend voor de boeg.

 

Te druk

Deze moeder had het duidelijk (te) druk en als laatste zin zei ze dan nog ‘maar een druk weekend zal iedereen wel hebben’. Een keer nee zeggen is altijd prima, maar volgens mij gaat schoonmaken heel goed samen met spelende kinderen en zeker met mooi weer. Waarschijnlijk wilde ze geen spelende kinderen om haar heen en rust aan haar hoofd met een druk weekend voor de boeg. Maar waarom plan je dan een heel weekend vol?

 

Plan een avond voor jezelf

Je ziet tegenwoordig dat veel mensen druk zijn. Veel activiteiten inplannen en ook in de avond nog druk zijn met van alles wat er op hun mobiel voorbij komt. Wat zou jij nu eigenlijk willen doen met je tijd? Een avondje een boek lezen of ’s avonds nog even wandelen of hardlopen? Maar veel mensen denken dat ze te druk zijn. Maar druk zijn is een keuze, je hoeft niet naar alle afspraken toe te gaan, je hoeft niet alles bij te houden op social media, je huis hoeft niet schoon te zijn voordat je gaat zitten. Plan gewoon elke week een avond voor jezelf in en doe wat jij graag wilt doen (en vergeet dan niet je mobiel uit te zetten tegen de afleiding).

77663207_m.jpg

 

Nooit meer te druk

Zo ben ik zelf nu het boek ‘Nooit meer te druk’ aan het lezen op aanraden van een klant. Hoewel ik nog niet eens op de helft ben, vind ik het een goed boek. Ook toen er geschreven stond dat timemanagement niet werkt. Het klopt, als jij efficiënter gaat werken en alsnog 10 extra afspraken inplant dan heeft dat inderdaad geen effect. Het gaat om het totaalplaatje, het gaat om keuzes maken in je werk en in je privéleven. Wat doe je wel en wat doe je niet?

 

Iedereen druk?

‘Maar een druk weekend zal iedereen wel hebben’. Nee, dat heb ik niet. Ik maak keuzes voor het weekend en dat betekent ook wel eens dat ik iemand moet teleurstellen. Maar die keuzes zijn beter voor mij en beter voor mijn gezin.

Boek: Nooit meer te druk van Tony Crabbe

Boek: Nooit meer te druk van Tony Crabbe

We hebben het te druk. Onze inboxen en to-do lijsten puilen uit, er zijn te veel afspraken, te veel informatie, te veel onzekerheid en een burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer. We proberen tevergeefs alles gedaan te krijgen en blijven zitten met het gevoel dat we tekortschieten in ons werk, ons sociale leven, als partner en als ouder.

Nooit meer te druk is een praktisch boek dat helpt bij het maken van keuzes. Het biedt oplossingen om meer controle over je leven te krijgen, met gericht aandacht voor de dingen die je doet. Inmiddels hielp het al meer dan 100.000 mensen aan een opgeruimder leven.

 

Ik ben van mening dat als je op een andere manier gaat werken, en je maakt de juiste keuzes, dat je tijd over gaat houden voor de dingen die jij graag wilt bereiken/die jij graag wilt doen. Wil jij dit ook? Ik wil je daar graag bij helpen!  Neem contact op voor een vrijblijvende focus sessie.