De valkuilen bij de Pomodoro techniek (en hoe je hiermee omgaat)

De Pomodoro techniek heeft zijn waarde inmiddels meer dan bewezen. Maar er zijn ook valkuilen. Ben jij snel afgeleid tijdens een Pomodoro? Lees hier hoe je de focus kan houden.

De 25 minuten Pomodoro techniek geeft je veel meer focus op je werk, maar helaas hebben we allemaal te maken met afleidingen. Daarom bestaan er 3 gouden Pomodoro regels om voor eens en altijd af te rekenen met (interne én externe) afleidingen en onderbrekingen:

 

1 Interne onderbrekingen: verwerk, registreer en focus

Je zit midden in je Pomodoro terwijl je te binnen schiet dat je nog een afspraak moet maken bij de kapper. Laat deze gedachte gewoon komen en schrijf hem meteen op een papiertje (en pak deze op na de Pomodoro’s). Je zult merken dat je hersenen je daarna met rust laten. Is je interne afleiding een neiging om Facebook te openen of WhatsApp te checken? Blokkeer deze neiging wel en doe er verder niets mee. Probeer je focus te hervinden.

 

2 Externe onderbrekingen: informeer, onderhandel, actie

Je collega komt tijdens een Pomodoro binnenstormen met een stapel papieren. “Of jij er even samen met hem doorheen wil lopen?”

De kunst is je omgeving te laten wennen aan het feit dat jij de Pomodoro techniek toepast. In de praktijk doe je dit bijvoorbeeld door altijd te starten met vier pomodoro’s op een werkdag. Als je om 8.30 uur start, rond je om 10:45 vier Pomodoro’s af.

• Je informeert hem dat je hem wilt helpen, maar dat je nu met een ingewikkelde klus bezig bent.

• Je onderhandelt gelijk over een ander geschikt moment om je collega’s kwestie te behandelen. “Komt het uit als ik om kwart voor elf even naar je toe kom?”

• Je onderneemt actie wanneer het zover is. Je hebt je collega beloofd om om kwart voor 11 langs te komen, doe dat dan ook. Leg de Pomodoro techniek uit, zodat je collega’s snappen dat ze je de eerste helft van de ochtend even met rust moeten laten en dat je écht later op hun kwestie terugkomt wanneer je dat belooft. “Hoi, het is kwart voor 11. Zullen we even door die papieren heen lopen? Ik heb 10 minuten.”

 

3 Een Pomodoro is ondeelbaar

Onderbreek nooit een Pomodoro, maak hem nooit korter dan 25 minuten en ga nooit nog even door na die tijd.

Heb je een taak die korter dan 25 minuten duurt? Combineer 2 of meer taken dan in 1 Pomodoro tot je aan de 25 minuten komt. Duurt je taak langer dan 25 minuten? Deel hem dan bij voorbaat op in verschillende Pomodoro’s of breek hem na 25 minuten af.

 

Houd je aan deze regels! Alleen dan kun je optimaal resultaat halen uit deze techniek. Kijk of de Pomodoro time-management techniek voor jou werkt en verbeter zo vanzelf ook je discipline, je focus, je uitstelgedrag en je planning. Dan groeit vanzelf je kwaliteit van je werk, je structuur, je voldoening en je resultaten.