De balans tussen werk en privé – 3 gouden tips

Hoe krijg jij de chaos onder controle en voorkom je dat je elke avond uitgeblust op de bank ploft? Ontwikkel een beter samenspel tussen werk en privé met deze 3 gouden tips.

 

Gebrek aan vrije tijd

De balans tussen werk en privé gaat meestal over het gebrek aan vrije tijd. Of over het gebrek aan energie om die schaarse tijd op je eigen manier in te vullen. Er is geen ‘werkleven‘ of ‘privéleven’, het is gewoon jouw leven. En in dit leven komt een aantal gebeurtenissen voorbij en is het aan jou de vraag hoe je hiermee omgaat. Hoe kan je beter worden ‘in leven’? Om je leven te zien als één geheel en je energie te verdelen, je tijd slimmer in te delen en tijd voor jezelf te nemen.

Alles heeft te maken met balanceren. Zie het maar als een smalle plank waar je overheen moet lopen, je moet jezelf constant in evenwicht houden. En hoe beter je bent in het balanceren, hoe dichter je bij de ideale balans blijft en het je dus minder energie kost.

Hoe meer je probeert te doen, hoe lastiger het wordt om de balans te vinden tussen werk en privé. Zie je zelf op die smalle plank staan. Jongleren met 1 tot 3 ballen lukt nog wel, maar wat als het er meer worden? De kans wordt groter dat je ballen laat vallen en je raakt erg uit balans doordat je van de balk moet stappen om ze op te rapen. Lukt het je wel om de ballen hoog te houden, dan kost dit je ontzettend veel energie! Stel dat je met 10 ballen jongleert, dat is topsport omdat je intens moet focussen en continu gespannen bent.

20110421-jongleren.jpg

 

3 gouden tips voor betere balans

 Hoe krijg jij een betere balans? Lees mijn 3 gouden tips.

  • Doe minder

Hoe minder projecten en verplichtingen je hebt, des te minder ballen je moet hooghouden. Doe alleen de dingen die echt bijdrage aan levensgeluk (en de rest niet). 

Zoek naar manieren om je leven makkelijker te maken, automatiseer taken, schrap onnodige stappen uit je werkproces of schakel hulp in.

Werk aan je perfectionisme door niet de beste op kantoor te willen zijn, de super mama en altijd aanwezig op sociale verplichtingen.

Hoe minder ballen je hoog houdt, des te makkelijker het is om de balans tussen werk en privé te bewaren.

  • Maak een planning

Hoe houden grote CEO’s hun leven op orde? Door te plannen.

Je ontwikkelt een plan, waarna je het alleen nog maar uit hoeft te voeren en niet meer hoeft na te denken. Het levert je direct rust en tijd op.

Door alle taken die je moet uitvoeren op één plek te houden, behoud je overzicht (en rust) over wat je nog moet doen.

Zorg voor een goede  structuur in je agenda. Tips voor slim agendabeheer kan je hier goed bij helpen. Hoe beter je je leven organiseert, des te meer ballen je kunt hebben.

  • Laad op!

Door altijd maar door te blijven hollen van vergadering naar sportclub voor de kids naar een informatieavond, krijgt je lichaam geen tijd om bij te tanken.

Het is belangrijk om tijd te nemen om te herstellen, jezelf op te laden. Bekijk welke activiteiten je energie geven.

Zorg naast energie gevende activiteiten voor ontspanning en dat hoeft niet achter de televisie. Sterker nog, liever niet! Ga naar buiten, ga sporten of doe een meditatie.

Geniet van de dingen je doet, maak keuzes in wat jij leuk vindt en maak ook lol. Geniet van het leven!

 

Door deze 3 gouden tips goed met elkaar te combineren, blijft er een goede balans in je leven. Heb jij moeite met prioriteiten stellen of je taken op de juiste manier bij te houden? Ik help je daar graag bij.