5 redenen voor Clean desk policy

Sommige onder ons hebben er een hekel aan, maar de clean desk policy ruimt wel lekker op! Iets voor jou?

Clean desk policy houdt in dat een werkplek (bureau) aan het einde van een werkdag leeg moet worden achter gelaten. Alle papieren en overbodige accessoires moeten dan in de laden van het bureau of in de kast worden gelegd.

Hoe ziet jouw bureau eruit aan het einde van je werkdag?

 
Organizing is what you do before you do something, so that when you do it, it is not all mixed up
— A.A. Milne
 

Als jij een clean desk policy wilt invoeren, is het verstandig om je mensen hierin goed te (laten) begeleiden. Wellicht sputteren er nog een aantal tegen, maar lees de vijf onderstaande punten waarom het wel verstandig is om het in te voeren.

 

Een must voor flexwerken

Steeds meer bedrijven gaan over naar flexibele werkplekken. Aan het einde van de dag moet je ervoor zorgen dat het bureau netjes wordt achter gelaten, zodat jouw collega daar weer aan de slag kan. Als documenten direct op de juiste plek worden opgeborgen, kan je collega deze moeiteloos terug vinden.

 

Overzicht van je taken

Heb jij nog overzicht over je taken als er stapels op je bureau liggen? Door je bureau op te ruimen, krijg je weer zicht op welke opdrachten er allemaal nog zijn. Het aanbrengen van structuur in je taken geeft rust in je hoofd, jij weet immers weer waar jouw focus ligt. Lees meer over prioriteiten stellen in mijn blog “Word baas over je eigen tijd”.

 

Geen afleiding

Weg met al die gele memo’s, rondslingerende visitekaartjes en een overvol notitieblok. “Is dit echt nog relevant?” is de vraag die je jezelf moet stellen. Alle spullen die op je bureau liggen zorgen voor afleiding en gaan ten koste van je productiviteit. Je werkt aan één taak en maakt deze ook af.

 

Representatief naar de klant

Voor veel bedrijven is het van belang om een goede uitstraling te hebben: professioneel, nauwkeurig en representatief. Maar wellicht nog iets veel belangrijkers: een clean desk voorkomt dat er gevoelige informatie op een bureau blijft rondslingeren. Daarnaast is er beter de gelegenheid om schoon te maken, wat ook de uitstraling ten goede komt.

 

Minder fysieke opslag

Hoewel aan aantal mensen het fijner vindt om vanaf papier te lezen, zie je dat steeds meer documenten digitaal worden. Naast het feit dat er minder papier is om op te ruimen, heeft het ook  als voordeel dat je er bijvoorbeeld samen in kunt werken en het voor het hele team kunt opslaan. Zorg daarbij wel voor een duidelijke digitale mappenstructuur, zodat iedereen het ook kan vinden.Wil jij schoon schip gaan maken? In mijn volgende blog tips voor een Clean desk!